1.2 Mennyi villamos energiát emészt fel a kompresszor?

Fontos, hogy az energiafogyasztás meghatározása az alapja a további költségmegtakarítási intézkedéseknek, mivel ezen paraméteren keresztül mérhető és váltható át költségre a felhasznált energia.

Mérőműszeres mérések

A kompresszor villamos energia felhasználása egyszerű és több módszerrel is meghatározható. Fix fordulatszámú kompresszorok esetén a legegyszerűbb metódus az energiafogyasztás meghatározásához egy lakatfogóval történő mérés üresjáratban és maximális terhelés mellett. A futási és üresjárati idők ma már a kompresszorokon lekérdezhetők, így a számítás is egyszerű. A három fázison mért áram értékek átlagát véve egy egyszerű képlet segítségével számítható a teljesítmény:

P (W) = 1,732 x U x Iátlag x cos θ

A jósági tényező kompresszortól függően átlagosan maximális terhelés esetén 0,85, üresjárat esetén 0,2 körüli érték. Ebből már a havi energiafelhasználás egyszerűen számítható:

Havi energiafelhasználás (kWh) = P (kW) x havi üzemóra üresjárat + P (kW) x havi üzemóra teljes terhelés

Hosszú távú mérések

A fenti módszer egy fix hajtású kompresszor esetében egyszerű feladat és hozzávetőlegesen jó értéket kapunk. Viszont több kompresszor, valamint frekvenciaváltós hajtású kompresszorok esetén az energetikai jellemzők meghatározása jóval komplexebb. A modern kompresszorok vezérlése tartalmaz iránymutatást a kompresszor kihasználtságának mértékét illetően, futási idő, üresjáratok, terhelés mértéke % sávban. A valós energiafelhasználás hosszabb távú áram/teljesítmény és ezzel arányos megtermelt légmennyiség függvényében határozható meg.

Komplexebb rendszerek esetén a hosszabb távú mérések vagy a folyamatos monitorozás biztosít megbízható eredményeket. A kompresszor áramfelvétele, teljesítménye egy villamos teljesítménymérővel, hálózati analizátorral, adatgyűjtők, áramváltók segítségével határozható meg egy tesztidőszak meghatározásával átlagosan kW-ban vagy KWh-ban. Fontos, hogy nem csak a villamos oldali fogyasztás, hanem a valós megtermelt illetve felhasznált sűrített levegő fogyasztás is meghatározásra kerüljön, így ezek alapján számíthatók a fajlagos energetikai paraméterek. A kompresszor által termelt levegő mérése sűrített levegős áramlásmérők segítségével történik. A fajlagos értékek meghatározásához a legideálisabb közvetlenül a kompresszor utáni áramlásmérés, amennyiben a levegő előkészítő berendezések után történik a mérés, számolni kell az ott fellépő veszteségekkel (pl.: adszorpciós szárítók regenerálási veszteségei).

A terhelési profil meghatározása

A rendszer terhelési profilja egy átfogó képet nyújt a rendszer igénybevételét illetően. Az energetikai számítások és a hatékonyságnövelés alapja a profil mérése és analizálása. A profil meghatározásához a teljesítmény, áramlás, nyomás paraméterek egyidejű mérése szükséges, ezek alapján válik láthatóvá, hogy adott időszakokban mekkora volt a légszállítás, nyomásesés vagy mekkora teljesítmény biztosította a működtetéshez szükséges energiát. A legfontosabb a főbb ágak áramlásának és nyomásásnak, valamint a kompresszor teljesítményének mérése. Ideális esetben a terhelési profilt folyamatos rendszer monitorozással követni is lehet, így az anomáliák könnyen felismerhetők, de egy működő, beállt gyár működési profilja kb. egy hetes méréssel meghatározható. A terhelési profil minden sűrített levegő rendszer esetén más és más, függ kompresszorok vezérlésétől, a start/stop és terhelt/üresjárati futásoktól vagy a frekvenciaváltós kompresszorok terheltségétől. A terhelési profilon látható válnak a kompresszorok futásai a megtermelt térfogatáram és a felvett teljesítmény függvényében, láthatóvá válnak a csúcsok.

A cikksorozat következő témája a terhelési profil elemzése és a szivárgások csökkentése lesz …

A sűrített levegő energia- és költséghatékony felhasználása 1. rész

A sűrített levegő energia- és költséghatékony felhasználása 2. rész