A sűrített levegő rendszerében a következő ötletekkel és megvalósításukkal jelentős energia- és költségcsökkenést érhet el.

 • Szivárgásmenedzsment

  Általánosságban elmondható, hogy a sűrített levegő rendszerek szivárgásokból származó vesztesége 20-30% között van. A legegyszerűbb megoldások az energiahatékonyság növeléséhez a szivárgások csökkentése. A szivárgási pontok egyszerűen lokalizálhatók egy ultrahangos szivárgáskeresővel és a rendszer állandó monitorozásával kordában tarthatók a szivárgások.

 • Célgépek lekapcsolása

  Manuális vagy elektromos mágnes szelepek célgépek előtti beszerelésével a nem üzemelő gépek egyszerűen lekapcsolhatók. Nem működő, de nem lezárt gépek esetén pedig meg kell bizonyosodni, hogy nincs-e gépen belüli szivárgás. A célgépek kontrollja egy végponti áramlásmérővel egyszerűen monitorozható.

 • Nyomáscsökkentés

  Nem érdemes nagyobb üzemi nyomáson tartani a rendszert, ha azt a gépek nem igénylik, 1 bar rendszernyomás csökkentéssel 7% energia takarítható meg. Javasolt új rendszereknél a csőméretek optimális méretezése, szűkítések elkerülése, 45° könyökök alkalmazása. Célgépek, célgép csoportok előtt nyomásszabályzók, tartályok telepítése, a nyomásingadozások kiküszöbölése.

 • Kompresszorház levegőellátás

  A kompresszor, a szárítóberendezések, de még a szűrők kapacitását is befolyásolja a környezeti hőmérséklet. A megfelelő kompresszorházi szellőztetés fontos energetikai és állagmegóvási szempontból is.

 • Hővisszanyerés

  A kompresszorok a felhasznált villamos energia nagy részét hővé alakítják át. Ennek a hőenergiának 80-95 % meleg levegő formájában fűtésként újrahasznosítható. Egy hőcserélőn keresztül meleg vízként technológiai temperálására vagy a használati-fűtési meleg vízrendszerhez használható fel.

 • Hálózatracionalizálás, üresjáratok csökkentése

  Megváltozott a gyártási kapacitás, csökkentek a szivárgások, alkalmanként vannak csúcsigények a gyártás részéről, a kompresszorok üresjárati óraszáma magas. Kompletten érdemes auditálni / felülvizsgálni a sűrített levegő rendszert, méréseket végezni teljesítmény/légmennyiség/nyomás oldalról, átszervezni vagy csökkenteni a kapacitásokat, minimalizálni az üresjáratokat, optimalizálni a vezérlőrendszert.

 • Levegő előkészítés

  Technológiai igényektől függően a levegő előkészítése, az optimális tisztaságú levegő biztosítása alapvető fontosságú. Viszont érdemes mindig a szükséges-elégséges törvényt követni, valamint hosszú távon energetikai paraméterekben gondolkozni (harmatpontvezérelt szárítóberendezés, zero purge) , mivel a sűrített levegő kezelése költséges és energiát emészt fel.

 • Alternatív megoldások

  A sűrített levegőt, mivel „ingyen van” (kb. nyolcszor költségesebb, mint az elektromos energia) sok helyen indokolatlanul is használják. Tisztításra, szerszámok üzemeltetésére sok esetben az elektromos energia alkalmazása energia és költséghatékonyabb.