ATEX

A minőség biztosítása az ipari folyamatok területén nem könnyű feladat. Szigorú karbantartással biztosítható a folyamatok működése, de az optimális üzemeléstetés sok összetevőből áll és sok tényezőtől függ, amiket monitorozni kell a biztonságos üzemelésért. Ebben a cikkben a harmatpont mérés fontosságáról esik szó a robbanásveszélyes területeken.

A nedvességmérés fontossága

harmatpont tavado suritett levego

A páratartalom / nedvességtartalom fontos tényező az ipari folyamatok többségénél. A nedvességtartalom befolyásolhatja a végtermék minőségét, valamint korrodációt okozhat, károsíthatja a rendszert és a termelő berendezéseket. Ezért az üzemeltetőknek fontos monitorozni a folyamatokban a páratartalmat, hogy időben reagálni tudjanak a nem várt változásokra.

Különösen igaz ez a robbanásveszélyes ATEX területeken, a földgáz előállítás/elosztás, vegyipar, gyógyszeripar vagy a nehézipar területén. A magas minőségi elvárások és szabványoknak való megfelelés érdekében az üzemeltetőknek megbízható mérési megoldásokat kell használniuk a folyamatok nyomon követéséhez.

A földgáz alkalmazásoknál ma már kötelező a nedvesség mérése. A földgázt világszerte csővezeték hálózatokon keresztül osztják szét, ahol a végfelhasználó száraz gázt vár el. Előre meghatározott maximálisan megengedett nedvesség szinteken – amit a levegő harmatponti hőmérsékleti értékében határoznak meg – a felhasználási ponton, illetve a teljes elosztóhálózaton. A megemelkedett páratartalom a csőhálózatban nem csak azt eredményezi, hogy nedves gáz érkezik a felhasználóhoz, hanem növeli a szerelvények, szelepek, csövek karbantartási költségeit és a kockázati tényezőt, hogy nem várt meghibásodás következik be.

Harmatpont mérés – Gyógyszeripar, vegyipar, élelmiszeripar

harmatpont tavado suritett levego

Ugyanez a probléma megjelenik a vegyipar területén is, ahol a sűrített levegő, technológiai gázok, főként az etilén, propilén vagy melléktermékeiket használják a kémiai folyamatoknál a műanyag vagy szintetikus anyagok gyártásánál. A gyógyszeripar, élelmiszeripar szintúgy előszeretettel használj az alacsony nedvesség tartalmú gázokat, főleg termékkel érintkező felhasználási területeken. A csőrendszer karbantartása kulcsfontosságú mutató, emellett természetesen a folyamat biztonságos működésében is fontos szerepet játszik. Így a minőségi paraméterek közül a nedvességtartalom az egyik legfontosabb mért tényező.

Egy rendszeren belül kiemelt figyelmet igényelnek a nagy kockázati potenciállal rendelkező pontok. Ezek a különböző szelepek, biztonsági szerelvények, ahol a magas nedvességtartalom gyakran okoz korróziót, így akár használhatatlanná is válik az adott eszköz. Ezeknél a berendezéseknél fontos és abszolút indokolt a nedvesség felügyelete a biztonság és hatékony működés érdekében.

Kérdés van? Kattintson ...

Megoldás a harmatpont mérésére 

Általánosságban elmondható, hogy ezen iparágakban és alkalmazásoknál a páratartalom figyelésére használt mérőberendezéseknek ellen kell állniuk a zord környezeti hatásoknak és robbanásbiztos üzeműnek kell lenniük. A mérőműszerek megtervezésénél ezeknek a követelményeknek való megfelelés nem könnyű feladat, és csak nagy fejlesztői tapasztalattal és tudással érhető el egy kiemelkedő egyedi eszköz, távadó megalkotása.

A SUTO iTEC tökéletesen megoldotta a feladatot az S230 / S231 harmatpont távadók kifejlesztésével, amik megfelelnek az ATEX, IECEx és a GB Ex szabványoknak és használható Zóna 1 és 2 terekben egyaránt. Az ATEX harmatpont érzékelő lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a harmatponti hőmérsékletet +20 °Chp-tól az extrém száraz -100 °Chp-ig nyomon kövesse, monitorozza. A SUTO egyedi fejlesztésű kettős szenzor technológiája optimalizálja a távadó érzékenységét és pontosságát azáltal, hogy automatikusan kiválasztja az aktuális környezethez legmegfelelőbb szenzort.

Duális szenzortechnológia

QCM szenzor

Ez a duális szenzor technológia két jól ismert mérési alapelvet egyesít egy kimelekedő szenzoros megoldásba. A polimer szenzorok a harmatponti hőmérséklet -50 … +20 °Chp mérési tartományában biztosítanak gyors és megbízható mérési eredményeket. A QCM szenzorok mérési elve az oszcilláló kristály egyensúly és kifejezetten alacsony tartományban érzékeli a nedvességtartalmat (ppm tartományban). Az S230 távadó automatikusan vált az érzékeny szenzorra, amikor a harmatpont -50 °Chp alá esik, a méréstartomány alsóhatára pedig akár -100 °Chp. A SUTO az első mérőműszer gyártó aki a két szenzortechnológiát egy távadóban egyesítette, így a megoldás stabil mérési eredményeket és kiemelkedő pontosságot biztosít a teljes méréstartományban, kihasználva mindkét szenzor előnyeit.

A folyamat integráció egyszerűen megoldható és a harmatpont mérés adatai a leválasztott 4 … 20 mA analóg kimeneten vagy a digitális Modbus RTU csatlakozás bármelyikén. Az alumínium műszerház kompakt kialakítású, ahol egyidejűleg garantált a védelem is.

Az S230/ S231 harmatpont távadó ATEX: II 2G Ex db[ib] IIC T4 Gb és IECEx, valamint GB3836: Ex db[ib] IIC T4 Gb szerint bevizsgált és megfelel a Zóna 1 és 2, IIC csoport, T4 hőmérsékleti osztály követelményeinek, védettségi szint (EPL) szerint pedig a Gb előírásoknak.

 

Felveszem a kapcsolatot

 

Tudjon meg többet az ATEX harmatpont távadóról, kattintson a képre: