Az előző Telepítési tippek sűrített levegő fogyasztásmérők I. cikk alapján folytatódik az áramlásmérők telepítésére vonatkozó bejegyzésünk.

A lamináris áramlás biztosítása

A turbulenciamentes, lamináris áramlás biztosítása érdekében az áramlásmérők elhelyezése döntő jelentőségű a pontos térfogatáram mérés szempontjából. A műszer előtti és utáni egyenes csőszakasz segítségével lehet biztosítani az optimális áramlási viszonyokat. Ez sok tényezőtől függ a levegő sebessége, nyomás, a csőrendszer geometriája stb., de ezekre a szakaszokra vonatkozóan a gyártók megadják az adatokat, hogy milyen esetben milyen hosszakkal kell számolni. Általában a nem nyomás alatti rendszerek (klíma, szellőzés és légtechnikai légsebesség távadók) esetén egy tipikus 90 ° könyök utáni mérési pont kialakítása 5xD előtti 3xD utáni kihagyás elegendő, míg sűrített levegő és gázok esetén, nyomás alatt a gyártói ajánlás 20xD előtte és 5xD utána.

Megvezető elem használata

Vannak olyan esetek amikor nem biztosítható a megfelelő hosszúságú szakasz, ebben az esetben javasolt megvezető elemek “laminátor” használata. A lenti képen látható, hogy a mérőszakaszos S421 sűrített levegő áramlásmérő esetén egy hozzáadott menetes szakaszról, nagyobb átmérők esetén pedig karimás kötés közé szerelt megvezető elemről beszélünk. A megvezető elemek a 5-8XD-re csökkentik a bemeneti csőszakasz hosszát. A nyomásesés számításához pedig egy egyszerű képlet áll a rendelkezésre.

Rosszabb (8xD) esettel számítva DN80 esetén, 81 mm (belső átmérő) * 8 = 648 mm bemeneti szakasz (teljes szakasz 475 mm, bemeneti szakasz 275 mm, így elé egy 373 mm egyenes szakasz elegendő)  

A megvezető általi nyomásesés, levegő közeg (légsűrűség: 1,2041 kg/m3) esetén, 6 bar-on, 185 Nm/s méréstartománnyal számolva:

Max. méréstartomány maximuma: 185 Nm/s -> 185 / 6 = 30.83 m/s

Nyomásesés = 0.008 * 30.83 * 1.2041 = max. 9,2 mbar vagy kevesebb

A sűrített levegő fogyasztásmérő szenzorának pozíciója

A pontos mérés érdekében a szenzor optimális elhelyezésére is figyelmet kell fordítani, mérőszakaszos távadók esetén fix szerelésűek az érzékelők és a csőszakaszba egy féle képpen helyezhetők be, így ezeknél a kiviteleknél csak az áramlási irányra kell odafigyelni. A beszúró szondás változatoknál a behelyezés során figyelni kell az optimális pozíció megtalálására, amiről a következő bejegyzésünkben többet is megtudhat …

Kérdés van? Kattintson ...

A bejegyzés előzménye: