Milyen üzleti előnyökkel jár a hatékony sűrített levegő felhasználás?

Az tény, hogy a sűrített levegő hasznos és elengedhetetlen az ipar számos területén használt energiahordozó, mégis gyakran figyelmen kívül hagyják és csak akkor kerül előtérbe, amikor a kompresszor teljesítménye már nem tudja ellátni a megnövekedett levegőigényt. Pedig a sűrített levegős rendszerek a teljes ipari áramfelhasználás 10%-át adják ki, ami jelentős energiaköltséget jelent. Az első ábrán látható, hogy egy tipikus kompresszor rendszer 10 éves életciklusa alatti költségek, és jól látható, hogy ezek közül legkiemelkedőbb az energiaköltségek.

1. ábra Kompresszor költségek 10 éves életciklusban – 70 %-a költségeknek energiában jelenik meg, ahol jelentős energia megtakarítás érhető el a folyamatos karbantartással, racionalizálással így javítható a rendszer teljesítménye és csökkenthető az ökológiai lábnyoma is.

A sűrített levegős rendszer energiahatékonyságának növeléséhez hozzátartozik, hogy minimalizálni kell az előállítási költségen felül a hálózat, célgépek további veszteségeit is. A 2. ábra mutatja, hogy hol lehetnek jelentős költségmegtakarítási potenciálok egy rendszer esetén.2. ábra Egy tipikus sűrített levegős rendszer potenciális megtakarítási lehetőségei

Mik a lehetőségek?

A legjobb eredmény elérése érdekében a teljes rendszer átláthatóságára van szükség már a tervezési fázisban, a telepítés és karbantartás, valamint az üzemeltetés során. A sűrített levegő rendszer korlátainak meghatározásához, az optimális energia megtakarítási megoldás megtalálása sok kérdést vet fel, a legfontosabbak:

  • Lehet még hatékonyabbá tenni a sűrített levegős rendszert?
  • Szükséges egy új kompresszor?
  • Hogyan bővíthető a meglévő rendszer?

A cikksorozat célja, hogy lépésről lépésre megoldásokat, lehetőségeket mutasson annak érdekében, hogy a gyakorlatba átültetve hatékonyabb sűrített levegő rendszert üzemeltessen.

Van egy meglévő rendszere, ami kielégíti az igényeket, de működhetne hatékonyabban is?

Ebben az esetben kis beruházással jelentős energia és költségmegtakarítás érhető el.

Nem elegendő a már meglévő kompresszor kapacitása a megnövekedett igényekhez? Kompresszor bővítésre vagy felújításra van szükség?

Ebben az esetben is kis beruházással kiválaszthatja a megfelelő kompresszort, ami lehet, hogy kisebb és olcsóbb lesz, mint gondolta volna.

A cikksorozat következő része az első lépés az energia hatékony megoldások felé.